Uke 47 – Ytste Skotet

På mandagen begynte vi en ny periode med nye valgfag. Dette betydde mange nye valgfag å velge mellom, blant annet klatring, kortfilm, matlaging og is-bading.

Etter valgfag besto resten av dagen til å forberede seg til turen vi skulle begynne dagen etterpå. Utdeling av fellesutstyr, planlegging og innkjøp av mat og drikke var noe av det som måtte gjøre.

Tirsdags morgen forlot vi Jonathan og kjørte 2 timer mot Sykkylven. Etter det var det å gå 6 km for å komme seg til Ytste Skotet. Det var masse snø over fjellet og det ble dermed en tung tur med sekkene på ryggen. Det var også rimelig glatt som gjorde turen til en skikkelig tryne fest men det tilførte egentlig bare latter.

Ytste Skotet var en utrolig fin plass med masse å by på. Det er en gammel gård som har stått der i mer enn 400 år. Vi hadde kun tilgang til vann fra bekken og vi hadde ingen strøm. Det ble fiskesuppe til middag og mange begynte å grue seg til kvelden fordi det kom til å bli en kald natt. Planen var egentlig at de fleste skulle sove ute i låven i høyet og at resten skulle sove i stabburet. Dette ble ikke noe av siden alle heller hentet madrasser fra stabburet og trakk seg inn i varmen. De fleste endte opp med å sove i stua.

Vår første hele dag på Ytste Skotet så ble alle satt i arbeid etter en tidig frokost. Noen ble sendt ut for å felle trær for å lage staur mens andre stod for matlaging. Matlagingen bestod av 2 ulike stasjoner. Den ene gruppen skulle bake brød til lunsj mens den andre skulle lage kokegrop slik at det kunne bli lammelår til middag. Kokegropen var en ny erfaring for de fleste og det krevde mye tålmodighet og ved. De som var ute og lagde staur måtte felle, barker, kvister og sage opp trærne. Alle gruppene ble belønnet med ny ferske brød til lunsj. Etter lunsj var alle tilbake i arbeid med kløyving av ved og mer matlaging. Kokegropen var en suksess og dermed ble det en veldig vellykket middag.

Den siste dagen var det mye av de samme oppgavene. Men isteden for kokegrop så brukte vi røykehuset på Ytste Skotet for å lage røykelaks. Dette krevde nok en gang mye tålmodighet men det ble verdt det til slutt siden det smake fantastisk. Denne dagen tok vi også en liten sightseeing tur til nabogårdene og fikk lære mer om hvorfor Ytste Skoter er så unikt.

Fredag var det den samme lange reisen hjem, men denne ganger var det en del lettere fordivi allerede hadde tråkket spor og vi viste bedre hvor det var blank is. På vei tilbake ble det en stopp på circle k slik at alle kunne få kjøpt seg burger. Dette var soleklart den beste turen så langt!!

På lørdag så hadde xtremsport klassen seminar. De hadde et interessant og variert opplegg som fortalte mye om hva de hadde gjort de siste fire ukene og klarte ganske bra å gjøre oss misunnelige på mye av hva de hadde opplevd.

På kvelden stod Bali klassen for tur til å holde elevkveld for resten av skolen. Vi spiste pizza og hadde det gøy med å se på innslag og underholdning. Alt i alt var det nok en bra og opplevelsesrik uke her på folkehøgskolen.