En uke med kiting i Paracas!

Hei bloggen!

Denne uken har vi befunnet oss i den vakre men øde, solfulle og vindsterke strandbyen Paracas, som ligger omtrent 4 timers bussing sør for la capital Lima. Uken har bydd på mye moro, men det er kitingen som har stått i fokus.

Kitekurset startet med en liten teoriøkt med José og Oscar, hvor vi ble fortalt litt om sikkerheten rundt kiting, hvordan en kite fungerer også videre.

Jose viser basic kiting i restauranten sin..
Jose viser basic kiting i restauranten sin..

Klassen ble inndelt i to partier, slik at det ble færre elever per instruktør, og for å få best mest ut av kurset. Vi hadde tre engelsktalende instruktører per parti: peruanske Frank, spanske Oscar, og peruanske Cecar (José’s nevø), i tilegg til en spansktalende peruaner, som det til og med var vanskelig å forstå hva het, men vi tror hans navn var Tu Madre.

Frank drasser kite for udugelige elever som har kjørt kiten i dass.
Frank drasser kite for udugelige elever som har kjørt kiten i dass.

Til å begynne med ble vi delt opp i 3 grupper, én grupper per instruktør, hvor hver gruppe fikk én kite. Vi startet med å lære hvordan man setter opp en kite, med festing av liner og bruk av kitebaren, stangen som kiten styres med. Hvordan pumpe opp luft luftkanalene i kiten, og hvordan få kiten opp på en trygg måte.

IMG_1584[1]
Vejørn klar til å launche (slippe fri) ferdigoppblåst kite for Jesper.
 Deretter fikk vi på oss hver vår trapes, (sele), til å hekte kiten på.

Anna og Ida med trapes rundt hoftene, klare til å kite.
Anna og Ida med trapes rundt hoftene, klare til å kite.

Vi skulle først lære oss hvordan kiten kontrolleres, noe som var mye vanskeligere enn forventet. Men som alt annet, gikk det også etter litt øving, og Trygve synes det bare var “smuud”, og ble bestevenn med kiteinstruktøren vår, Oscar.

Trygve doing "smuud" with the crashed and destroyed kite.
Trygve doing “smuud” with the crashed and destroyed kite.

Resten av dagen gikk med til ulike øvelser for å forstå og kontrollere kiten, med mål om å lære inn bevegelsene for å bli dratt opp på kitebrettet i vann.

Strandløva fra Lierne observerer knall og fall.
Strandløva fra Lierne observerer knall og fall.

Dag 2 av kurset gikk vi ut i vannet med kiten, de fleste av oss fikk på våtdrakt, fordi vannet er ikke så varmt her tross 35c og enorm UV-stråling: Den kalde Humboldtstrømmen drar nemlig kaldt sydishavvann opp til den peruanske Stillehavskysten til nord for Lima. Selv om vannet er soloppvarma på grunna, blir det fort kaldt når man skal holde på i flere timer, på dypere vann enn en halv meter.

Det var nokså vanskelig de første gangene å komme opp av vannet, men vi lot oss ikke stoppe av den grunn. Etter mange knall, fall og fete face plants, mestret hele klassen “bodysurfing”, som er teknikken når du ligger i vannet uten brett, og lar kiten dra deg frem og tilbake.

Trygve og Malene danser rumba til ære for deres venn Oscar.
Trygve og Malene danser rumba til ære for deres venn Oscar.

På slutten av dag 2, og instruksjonene dag 3 var det fokus på å reise seg opp på wakeboardet. Dette var absolutt ikke lett! Enda mer vann ble svelget, og de individene som instinktivt trekker til seg kitebaren når vinden røsker en avgårde, får bare enda mer fart i kiten som suser videre avgårde i luften, røsker eleven opp i lufta, og dundrer kite og kropp ned i moder jord. Til stor begeistring for alle tilskuerene på stranda.

Etter noen forsøk begynte vi å mestre opptaket, og man kunne høre hyppige gledeshyl når noen klarte å stå litt på brettet, om det så bare var for 2 sekunder.

Vår alles kjære nordlending IronAnna klarte tidlig å stå oppe ganske så lenge, etterfulgt av reka fra Svartlamoen; Jesper, som noen sekunder eide havet før han smalt i vannet med et smell, da han overvurderte sine egne kiteevner og på død og liv skulle dra noen phete triks for å imponere las chicas i klassen.

Men uten noen knall og fall og saltvann i nesen har man ikke kitet hardt nok! (red.anm: Trygve).

Sofie er hoppende glad for å få kite.
Sofie er hoppende glad for å få kite.

Vi var alle enige om at kiting er en veldig morsom aktivitet, og håper på å få kita mer før vi turer hjem fra Peru!

Bloggerkongen Trygve sier adjø for denne gang! <3