Orienteringsuke

I denne uken var undervisningen i Søramerikaklassen sentrert om temaet “orientering med kart og kompass”. Mandag etter lunch startet vi med en introduksjon hvor vi lærte om hvordan forskellig natur og orienteringspunkter som stolper, steingjerder og kraftledninger er markerte på kartet – samtidig lærte vi også å sette kompasskurs.

Ida planlegger sin neste post
Ida viser hvordan en kompasskurs skal tas

På tirsdag var det tid for orientering i praksis. Vi kjørte buss til en fotballbane, der vi skulle ha stjerneorientering. Anna som dessverre var syk, Christian og Ingrid hadde kontroll over fasitlistene. Her måtte vi levere de korrekte tallene i bytte mot et skudd motivasjon og opmuntrende ord. 3 timer var tidsbegrensningen for å klare de i alt 12 postene. Derfor startet de fleste hardt ut med å løpe til første post og etter få minutter var alle spredt i hele skogen. Noen på asfalt, andre i knehøy myr og andre igjen måtte opp og ned i skogens stier. Etter hver post vi fant måtte vi tilbake til basen for å sjekke om vi hadde det riktige tallet, og tegne inn en ny post på kartet vårt. En del løpeturer var altså nødvendige og etterhvert ble vi mer og mer slitne. Spesielt poster som var så godt kamuflert at det kostet oss verdifull tid å finne virket en smule demotiverende. Men alle måtte fortsette for våres altoverskyggende mål var selvfølgelig å slå Afrikaklassens tid.

André viste seg som den hurtigste av alle og klarte alle 12 poster men en imponerende tid på 1 time og 40 minutter. Like etter fulgte Trygve på 1 time og 45 minutter, og mange flere kom glade og utmattede i mål innenfor de 3 timene vi hadde på oss. Agnete ble første jente med en tid på 2 timer og 5 minutter, og Ida fulgte kort etter. Vi var også noen (les undertegnede) som desverre måtte se oss slått av godt gjemte poster, og ikke minst tiden. Førstnevnte utfordring (de nærmest kameleonaktige postene) drillede hen mod slutningen, også Malene som etter eget utsagn var havnet langt uten for lov og rett i forsøket på å finne post 11. Klokken ble etterhvert så mye at vi andre gikk i gang med å pakke sammen og sette oss i bussen. Og heldigvis møtte vi en glad og sulten Malene som endelig hadde hatt suksess med å finne den siste posten. Vi var alle, også Christian, meget fornøyde med dagens innsats, og målet og forhåpentligvis om å slå Afrikaklassen er i skrivende stund fortsatt der.

Trygve planlegger sin neste post
Trygve planlegger sin neste post
Dagens vinner, André, tar seg en drikkepause
Dagens vinner, André tar seg en drikkepause

Da neste dag kom var vi klar for enda en dag med orientering. Denne dagen skulle vi få gå sammen to og to, og ha en såkalt “mobil orientering”. Oppgaven var at vi skulle finne postene, ta bilder av dem, og etterpå vise dem til Christian som satt i sola ved mållinjen. Dette førte til mange kreative bilder av dagens 9 poster. Dagen startet med en gjennomgang av gårsdagens oppturer og nedturer, før vi tok fatt i syklene og syklet av gårde til dagens løype, som befant seg i Volda. Dette ble nok en vellykket dag, med flott vær og et litt roligere tempo et dagen før. Etterhvert som vi ble ferdig me orienteringen syklet vi tilbake til skolen og fant dysjen. Nå er vi uthvilte og venter på hva den neste uken vil bringe.

Ingrid fant noen sauer på veien
Ingrid fant noen sauer på veien
Amalie, Ida og Agnete poserer med posten
Amalie, Ida og Agnete poserer med posten

Skrevet av Amalie og Susanne